Módszertani Pedagógus Műhely

A képzés menete

A szemináriumok magyar nyelven, online formában zajlanak.

500Lej
 • A szeminárium időtartama: 18 óra (3 óra 6 alkalom).
Jelentkezem!

Célunk

A képzés

A VitaMAG Módszertani Pedagógus Műhely korszerű pedagógiai és oktatásmódszertani felkészítősorozat, udvarhelyszéki kezdő és gyakorló oktatók számára. A foglalkozásokat Ilyés Krisztina és Egyed Gergely idegennyelv tanárok vezetik.

A szemináriumok célja olyan román módszertani témakörök bemutatása, mely előtérbe helyezi a nyelvelsajátítás fontosságát a nyelvtanulással szemben. Ugyanakkor, olyan, mind személyes, mind online oktatásban is, fontos praktikák megosztását tartjuk fontosnak, melyek erősítik a pedagógus-diák kapcsolatot, a tanórákat érdekessé varázsolják, ezáltal élménnyé téve a tanulási folyamatot.

Amit nyújtunk

Képzési tematika

 • Mi a különbség egy nyelv tanulása/ tanítása, valamint elsajátítása között?
 • Melyek a leghasznosabb tevékenységek a kisebb korosztály számára?
 • Van-e, és ha igen, mi a nyelvtantanítás haszna?
 • Milyen formában tanítsunk szókincset?
 • Hogyan tudunk hatékony tanórát tartani?
 • Van-e alternatíva a nyelvtani fogalmak, valamint a témakörök köré épülő tanmenetekre?
 • Melyek a leginkább hasznos tevékenységek a jelenlegi (leginkább I-VIII. osztályos) tankönyvekben?
 • Mi az olvasás szerepe a nyelvek elsajátításában?
 • A történetmesélés fontossága mint módszer a nyelvelsajátítás folyamatában.
 • Innovatív módszerek, melyek szintén a nyelvvelsajátítást segítik.
 • Hogyan motiválhatod a diákokat, hogyan vonhatók be hatékonyan az órai tevékenységbe?
 • Melyek azok a felületek, applikációk, amelyek lehetővé teszik számodra a praktikus és egyszerűsített, érdekes – akár online – óratartást és számonkérést?

Akik tanítanak

Oktatók

Ilyés Krisztina
vass
Egyed Gergely

Érzed azt, hogy a mindennapi osztálytermi tevékenységek során, minden erőfeszítésed ellenére sem azok az eredmények, amelyeket szeretnél? Segíteni szeretnél másoknak nyelveket elsajátítani?

Tudod, hogy használható nyelvtudásra lenne szüksége a diákoknak, saját gyerekeidnek, de nem tudod, hogy azt miként lehetne a leghatékonyabban megszerezni? Nyugtalanít az, hogy vizsgák előtt állnak a diákjaid, gyerekeid és érzed, hogy nincs meg a megfelelő szövegértési, fogalmazási képességük? Ha ilyen, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak, akkor jó irányba indultál el.


Nem tudjuk azt ígérni, hogy megváltoztatjuk a gondolkodásodat. Úgy gondoljuk erre senki sem képes. Az első lépést neked kell megtenned. Elfogadnod azt, a kutatások és osztályteremi tapasztalatok által alátámasztott alapelvet, tényt, hogy a nyelvet egyféleképpen tudjuk elsajátítani. Akkor, amikor változatos és gazdag érhető nyelvi hatásnak vagyunk kitéve mintegy észrevétlenül „ragad” ránk az elsajátítani kívánt nyelv.
Azt, hogy osztályteremi keretek között miként lehet ezt az alapelvet gyakorlatba ültetni, hogy milyen módszertani velejárója van mindennek, abban tudunk segíteni. Olyan tapasztalatokat tudunk megosztani, amely során a nyelvek elsajátítása azzá válik számodra, és a diákjaid számára, aminek mindig is lennie kellett volna.

Egy közösségépítő tevékenységgé válnak a nyelvórák, amely során a nyelv betölti egyetlen szerepét, segíti a kommunikációt és ehhez, érzelmi gátakat bont le a diákokban, bekapcsolja érdeklődési köreiket a tevékenységekbe és számodra nem csak az eredmény, hanem a folyamat élvezhetőségét is nyújtja.

Rólunk mondták

A korábbi szemináriumon részt vett pedagógusok véleményei