A pedagógusok szerint romlott a diákok tudásszintje az online oktatás egy éve alatt

Több mint kétszáz oktató töltötte ki a harminc kérdésből álló online ívet, amelynek elsődleges célja volt beazonosítani, hogy a pandémia második évében milyen jellegű segítségre lenne szükségük a pedagógusoknak.

A válaszadók 73 százaléka Hargitai megyei volt, a fennmaradó 27 százalék pedig Erdély más területeiről származott Szatmártól Brassóig. A felhívásra válaszoló pedagógusok hetven százaléka városi tanintézetben oktat, 93 százalékuk nő. A válaszadók közel fele negyven és ötven év közötti, az átlagéletkor is negyven fölötti. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy X-gerenációs pedagógusokról van szó, akik zömmel fiatal felnőttként találkoztak a számítógéppel, tehát nem beleszülettek a digitális korszakba, hanem később találkoztak vele. Számukra egy picit idegenebb terep lehetett az online oktatás” – magyarázta Veres Hanga. A kutatást vezető szociológus-közgazdász hozzátette: a minta arányosságát tekintve fontos adalék, hogy a válaszadók között körülbelül 25–25 százalékban oszlottak meg az óvodai, az elemi, illetve a középiskola alsó- és felső tagozatában tanító pedagógusok. Tudni akartuk, hogy az online oktatásban mennyire volt lehetőség fejlődésre a jobb tanítási élmény és eredményesség érdekében, valamint mennyi plusz munkával járt mindez. Illetve, hogyan működött a számonkérés, romlott vagy javult a diákokkal és a szülőkkel való viszony – sorolta a kutatás fókuszait az szakember

. Autodidakta-módon tanultak bele Mint megtudtuk, a kutatási eredmények arról tanúskodnak, hogy az oktatóknak intenzívebb munkát és jelentősebben több időt kellett fordítaniuk az oktatás és számonkérés megtervezésére és kivitelezésére. A digitális oktatásra való átállás sem könnyebbé, sem kényelmesebbé nem tette a nevelő és ismeretátadó tevékenységet, de sokkal nehezebbé vált a számonkérés, és arra sincs garancia, hogy a diákok önállóan dolgoztak a felmérőírás közben. A kutatás egyik fókusza volt ugyanakkor, hogy a digitális kompetenciák vagy a didaktikai módszerek terén szorulnak segítségre az oktatók, s mint a válaszokból kiderült, a pandémia kezdete óta mindenki vagy így, vagy úgy, de képezte és fejlesztette magát ezen a területen, ezért ősszel már jobban ráhangolódva tudtak teljesíteni a digitális oktatásban. Tehát menet közben egymástól és képzéseken, vagy akár a diákok segítségével sajátították el a online oktatáshoz szükséges technikai tudást. Másfajta módszertan szükséges „Tavaly ilyentájt készítettünk egy felmérést a tanárok körében. Akkor a megkérdezettek kétharmada mondta, hogy nehézséget okoz számára a digitális eszközök használata. A jelen kutatás elkészítésekor ellenben ez az arány megfordult, így most már a válaszadók több mint kétharmada otthonosan mozog az online térben” – fejtette ki Veres Hanga. Ezzel szemben a válaszadók zöme a didaktikai módszertanok terén segítségre szorulna.

A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy bár a diákokkal való kapcsolat és kommunikáció nem romlott az elmúlt évben, a tanulók tudásszintje viszont igen. Egy +3 – -3-as skálán -1,12 lett az eredmény. Ez nem olyan nagy mértékű romlás, de ha az oktatás célja a tudás gyarapítása, akkor ez mindenképpen kudarc – hangsúlyozta a szakember. Ugyancsak fontos, hogy a válaszadó pedagógusok többsége szerint a tantervben szereplő tananyagnak csupán töredéke adható át online. Példaként mondhatjuk, hogy a mostani hetedik osztályosok tudásszintje gyengébb, kevesebb mint a tavalyi hetedikes diákoké(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-pedagogusok-szerint-romlott-a-diakok-tudasszintje-az-online-oktatas-egy-eve-alatt?fbclid=IwAR0-37K7B6nKxu2LsQg6F-eenwoDOink6cBJDE6b5gdMrRdywCIA3CKvCn0#)

Megosztás:

Legutóbbi bejegyzések

Okostábla, okostanár az online térben is!

Az SZKA és a HEURÉKA Alap program által támogatott “Okostábla, okostanár az online térben is” képzésünk mindkét csoportja végére ért azon gyakorlati képzéssorozatának, mely hozzásegítette a résztvevő óvónőket, tanítókat és tanárokat, hogy ne csak az okostáblákat tudják érdemben kezelni, hanem számtalan olyan platformot, weboldalt és alkalmazást vigyenek az órai folyamatokba, melyek nemcsak az órai, vagy csoportszervezésben nyújtanak segítséget, hanem érdekesebbé, a mai generáció számára fogyaszthatóbbá teszi az átadni kívánt tananyagot.

Digitalizáció az oktatásban – online és hibrid világ

A digitális technológia, a digitális írástudás, az információk elektronikus kezelése olyan gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, hogy intézményünk, oktatóink, diákjaink számára egyre nehezebb naprakésznek lenni ezen a területen.
Ez a rohamos fejlődés magával hozta szervezetünk digitális infrastruktúrájának fejlesztését, digitális folyamataink fejlettebb kiépítését, valamint digitális kommunikációnk megerősítését.

Oktatóképzés – a játékélmény a legfontosabb

Városunkban, Székelyudvarhelyen számos jó képességekkel megáldott, lelkes és kreatív fiatal szakember van. Ezen fiatalokat azonban csak úgy lehet hivatalosan felkérni egy-egy szakmai projektben oktatónak, előadónak, trénernek, ha képzők képzése (oktatóképzés, formator) képesítéssel rendelkeznek.

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kapcsolat