Idén is népszerűek voltak a VitaMAG-táborok

A nyári vakáció nem ért véget, viszont a Cetate Productions támogatásával a MÜTF Oktatási Központ által megszervezett három tábor a zetaváraljai Zetavár panzióban sikeresen lejárt. A gyerekek élményekkel, kapcsolatokkal gazdagodva tértek vissza a vakáció hétköznapjaiba.

Kreatív VitaMAG-angol tábor Zeteváralján

Az angol- és kézműves-foglalkozás tábor 2018. július 1-5. között zajlott, melyen a tanárokkal együtt 24 résztvevő volt. A tábor szakmai célja a hétköznapi cselekvések szókincsének szövegkörnyezetben való gyakorlása. 

A gyerekek tudásuknak megfelelő szintű csoportokban dolgoztak együtt, miután az első nap minél inkább próbálták megismerni társaikat és a foglalkozásokat vezető tanárokat különböző csapatépítő játékok során. A délutánok a délelőttökhöz hasonló vidám hangulatban teltek. Kézműves-foglalkozások és meghívottak előadásai is lefoglalták a kis és nagy tinik figyelmét. Mindenki nagy érdeklődéssel készítette a kőből készült fényképtartót, batikolta a pólót, készítette a bőr karkötőt, hőre keményedő gyurmával kanálnyelet díszített, majd üvegfestékkel megfestette a poharat, amelyet majd használni is fog. 

A táborban készült képek is azt bizonyítják, hogy gyermekeink nagyon kreatívak, csak lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy tehetségüket megvillantsák. Ugyancsak a tehetség nyilvánult meg az esti koncerten, amikor két táborozó gyerek zongorajátékkal szórakoztatta társait. Az előadások arra hívták fel a gyerekek figyelmét, hogy a kiközösítés egy olyan folyamat, amelynek a kiközösített is részese, ezért erős akarattal felülkerekedhet a kiközösítőkön és megmutathatja rejtett tehetségeit, mert mindenki értékes, mindenki tud valami olyat nyújtani közösségének, amelyhez csakis ő tud értékben így hozzátenni. 

Sokszínű VitaMAG-romántábor Zeteváralján

A táborban résztvevők közvetlen és közvetett visszajelzéseiből ítélve kellemesen eltöltött pár napot hagytunk magunk mögött. A sokszínűségre törekvő tevékenységek során mindenki más és másban lelte meg azt, ami sikerélményben részesítette. Volt olyan, akit a közös karakter létrehozása és történetének vázolása hozott lázba. Mások a szokásostól eltérő szóelsajátítási módszert emelték ki. Ismét mások a kvízjátékban, a kísérletekben vagy a kincskeresésben lelték meg kedvenc tevékenységüket. A nyelv használata mellett ezért arra fektettük a hangsúlyt, hogy olyan eszközökkel lássuk el a résztvevőket (újszerű szóelsajátítási módszer, román nyelv iránti viszony stb.), amelyek hasznukra válnak akkor is, amikor már elhagyták a tábort. 

Lehetetlen feladat néhány nap alatt lényeges nyelvi jártasságra szert tenni, ám egy nyelvvel való találkozás pozitív tapasztalata meghatározhatja azt, miképp viszonyulunk a továbbiakban egy nyelvhez. Nekünk, tanároknak a legnagyobb elégtételt azok a pozitív érzések, tapasztalatok jelentik, melyekkel a gyerekek távoznak. A tábor végén ezt egy résztvevő így foglalta össze: „Mikor idejöttem, nem ismertem senkit, most pedig olyan rossz lesz elmenni!”   

Sikeres VitaMAG-matematikatábor Zeteváralján

A Zeteváralján megszervezett matematikatáborban 16 diák és 3 matematika szakos tanár vett részt. A vasárnap délutántól csütörtök délutánig tartó ötnapos tábor programja tevékenységekre volt felbontva. Délelőtt és délután két-két másfél órás tevékenységet szerveztünk. Matematikával, alkalmazott matematikával, logikus gondolatvezetést elősegítő feladatokkal, matematikai készségeket fejlesztő feladatokkal, kézimunkával és ezek ötvözésével töltöttük tele a tevékenységekre szánt időt. A fennmaradt szabadidőben társasjátékokat játszottunk, számháborúztunk, fociztunk, ügyességi játékokat játszottunk.

A tábor folyamán minden reggelt tornával és mozgásos játékokkal kezdtünk. Szerda este tábortűz köré ültünk és mályvacukrot sütöttünk. A tábor egyik különlegessége az volt, hogy a diákok a telefonjaikat naponta csupán egyszer egy óra hosszát használhatták.

A szervezésben és lebonyolításban segítőink gördülékenyebbé és hatékonyabbá tették a tábort. A diákoktól sok pozitív visszajelzést kaptunk. Úgy gondoljuk, hogy a 2018-as VitaMAG-matematikatábor sikeres volt. 

Megosztás:

Legutóbbi bejegyzések

Okostábla, okostanár az online térben is!

Az SZKA és a HEURÉKA Alap program által támogatott “Okostábla, okostanár az online térben is” képzésünk mindkét csoportja végére ért azon gyakorlati képzéssorozatának, mely hozzásegítette a résztvevő óvónőket, tanítókat és tanárokat, hogy ne csak az okostáblákat tudják érdemben kezelni, hanem számtalan olyan platformot, weboldalt és alkalmazást vigyenek az órai folyamatokba, melyek nemcsak az órai, vagy csoportszervezésben nyújtanak segítséget, hanem érdekesebbé, a mai generáció számára fogyaszthatóbbá teszi az átadni kívánt tananyagot.

Digitalizáció az oktatásban – online és hibrid világ

A digitális technológia, a digitális írástudás, az információk elektronikus kezelése olyan gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, hogy intézményünk, oktatóink, diákjaink számára egyre nehezebb naprakésznek lenni ezen a területen.
Ez a rohamos fejlődés magával hozta szervezetünk digitális infrastruktúrájának fejlesztését, digitális folyamataink fejlettebb kiépítését, valamint digitális kommunikációnk megerősítését.

Oktatóképzés – a játékélmény a legfontosabb

Városunkban, Székelyudvarhelyen számos jó képességekkel megáldott, lelkes és kreatív fiatal szakember van. Ezen fiatalokat azonban csak úgy lehet hivatalosan felkérni egy-egy szakmai projektben oktatónak, előadónak, trénernek, ha képzők képzése (oktatóképzés, formator) képesítéssel rendelkeznek.

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kapcsolat