Táborozni jó!

Táborozni jó. Jó a tábor, ha szuper a csapat, kreatívak a foglalkozások, üde a környezet, jó az idő, finom az étel. A zeteváraljai Zetavár panziónál a VitaMAG által szervezett táborban ezt tette lehetővé a Cetate Production cég, amikor az idén harmadjára támogatta a VitaMAG-os, valamint saját alkalmazottainak a gyerekei számára a táborozást.

VitaMAG-táborok a tanulás és a tartalmas szórakozás jegyében

Június 23. és 27. között zajlott az angol- és kézművestábor, melyen a foglalkozást vezető tanárok (Márton Mária, Sebestyén Renáta, Ilyés Krisztina) és önkéntesek (Ilyés Bence és Bodor Molnár Rozália) az idén is a táborozók játékosságára alapoztak, végigvezetve a kis csapatokat 9 állomáson. Ezeken az állomásokon a gyakorlás után élethű helyzetekben próbálhatták ki magukat a gyerekek: így lehettek orvosok és páciensek, elárusítók és vásárlók, pincérek és kliensek, recepciósók és szállóvendégek, utazók, sportkedvelők és filmet szinkronizáló színészek. A számukra játéknak tűnő munka közben gyarapították szókincsüket és a négy alapkészséget: írás, olvasás, hallgatás, beszéd. Fejlesztették, különösebb erőfeszítés nélkül. 

A délutánok második felében a résztvevők saját maguk köré egy szövőszéket építettek ki, melyen ki-ki türelme szerint csodaszép karkötőket vagy éppen könyvjelzőket font. Nemcsak maguknak készítettek hasznos tárgyakat, hanem ajándékképpen fürdőgolyóval vagy a betonból öntött kaspókba ültetett virágokkal kedveskedhettek a gyerekek szüleiknek, barátaiknak. 

Az estéket ügyességi, gyorsasági próbák színesítették. A foglalkozásokat vezető oktatók fontosnak tartották, hogy minden estét egy-egy beszélgetéssel zárjanak, melyekből kiderült, kinek mi tetszett vagy nem tetszett annyira aznap, és a táborozók találgathatták, ki is kedveskedett angyalként nekik. A tábor kincskereséssel zárult, majd mindenki elolvashatta a kedveskedő, dicsérő szavakat, melyeket egymásnak írogattak egy kis noteszbe egész tábor ideje alatt. 

Július 7. és 11. között párhuzamosan zajlott a román-, valamint matematika- és kézművestábor

A matektábor résztvevői számára a foglalkozásokat vezető pedagógusok minden matematikai fogalmat különböző játékok álcájába bújtattak. Azok a gyerekek, akik korábban is vettek részt a VitaMAG által szervezett táborban, már kérték is a matactivity-t; kártyázás közben a törtekkel foglalkoztak; segítettek Shelrocknak nyomozni, logikai összefüggéseket találva; de volt valószínűségszámítás is dobókockák és pénzérmék segítségével; egyenletek alapján feladatokat alkottak, és feladatok alapján egyenleteket raktak össze; origami technikával kockát, tetraédert, gulát és virágot hajtogattak. Az oktatók (Szabó Tünde és Kolumbán István) által kitalált játékok az idén is nagy elismerésnek örvendtek. Szintén várva várt tevékenység volt a kockarobbantás is. 

A romántábor, akárcsak az angoltábor, a négy nyelvi készség fejlesztését tűzte ki célul. A résztvevők történeteket írtak közösen, míg néhányan a kitalált karaktert grafikusan ábrázolták. A képregényíráson kívül még szóasszociációs versenyben vettek részt, mesét dolgoztak fel, szaladva diktáltak, időrendi sorrendet állítottak fel és kincset is kerestek. A baráti társaságok kedvenc társasjátékait (Bingo, Activity, Imagine, Igazságtalan) hozták el az oktatók (Szilveszter Anna és Egyed Gergely), melyek mindegyikét kipróbálhatták segítségükkel, persze mindezt ez alkalommal úgy, hogy a román nyelvet használták. 

Míg a szalmafonásnál mindenki tudta, hogy négy szalmaszálat kell felhasználjon, addig a kókuszos kekszgolyók elkészítése nem volt olyan egyszerű. A hozzávalókat mindkét tábor résztvevői ki kellett mérjék, ha azt akarták, hogy a kóstolásnál a várt élmény ne maradjon el. Az egyik csapat fordította a receptet, a másik csapat pedig a feladatok eredményeit használta fel a receptben szereplő mennyiségek megállapításához. A táborozók kedvence, a számháború sem maradt el, melyen nem számított, hogy ki milyen táborban vesz részt, stratégiát beszéltek meg és mindenki mindent megtett a saját csapata győzelméért. A mézespogácsák glazúros díszeit csak másodpercekig lehetett fényképezni, míg készítőik meg nem ették őket. Mindenki szorgalmasan dolgozott az emlékbe kapott fénykép keretén, melyre egymásnak az aláírásait és jókívánságokat gyűjtöttek. Az elmaradhatatlan tábortűz lángjainál sült pillecukor falatkái tovább édesítették az utolsó estét mindhárom táborban, ahol barátságok születtek, csapatszellem alakult, elfogadásról, segítőkészségről és szolidaritásról tett mindenki tanúbizonyságot.
Köszönjük, Cetate Production.

Ilyés Krisztina és a VitaMAG-csapat

Scroll to Top

Bejelentkezés

Amenyiben rendekezik fiókkal, kérjük jelentkezzen be!

Érdeklődési űrlap