Vakáció! Táborozni de jóóóóóóó!

Vegyünk sok-sok élményt, adjunk hozzá egy jó adag angol és román nyelvű foglalkozást, legyen benne egy kis játék és csapatépítés, finom étkezések és kézműves-foglalkozások és meg is van a receptje egy sikeres nyári tábornak, melyet a Cetate Productions támogatásával szervezett meg a VitaMAG (Ilyés Krisztina és Sebestyén Renáta) most már negyedik alkalommal Zeteváralján, a Zetavár Panziónál.

együnk sok-sok élményt, adjunk hozzá egy jó adag angol és román nyelvű foglalkozást, legyen benne egy kis játék és csapatépítés, finom étkezések és kézműves-foglalkozások és meg is van a receptje egy sikeres nyári tábornak, melyet a Cetate Productions támogatásával szervezett meg a VitaMAG (Ilyés Krisztina és Sebestyén Renáta) most már negyedik alkalommal Zeteváralján, a Zetavár Panziónál.

Az angol- és románnyelv-elsajátítást szorgalmazó táborok rögtön az iskola befejeztével indultak, 2021. június 27-én. A vasárnap délután mindkét csoportnál a csapatépítéssel kezdődött, ahol már a nyelvhasználatot is becsempészték a szervezők a játékokba, hogy hétfőn már nyelvtudásuk szerinti csoportokban kezdhessék el a román-, valamint angolfoglalkozásokat.

Román-és kézműves tábor

A tábor megtervezése során kettős cél lebegett a szemünk előtt – mondta Egyed Gergely nyelvtanár, aki a romántábor tevékenységeit szervezte. Egyrészt a cél az volt, hogy a gyerekekben minél inkább feloldódjanak azok a korlátok, melyek sok esetben az évek során felhalmozódtak és a román nyelvet kedvezőtlen színekben látatták. A második cél a tábori lehetőségeket kihasználva az volt, hogy minél több érthető nyelvi hatásnak legyenek kitéve a résztvevők, és legtöbb esetben mozgással ötvözött tevékenységek során, mintegy észrevétlenül sajátítsák el a román nyelvet. Azt, hogy az első célt sikerült elérni, mi sem bizonyítja jobban, mint az a zetelaki résztvevő, aki a tábor elején még úgy indult, hogy „csak a románt ne!”, két nap után pedig már azt nyilatkozta, hogy nagyon jó ez a tábor, de a legjobbak a romántevékenységek benne. Több más diák nyilatkozatából, visszajelzéséből látható volt az, hogy nemcsak hasznosan, hanem kellemesen is töltötték a tábor napjait.

A tábor során alibiként írtunk történeteket, szövegértelmezés után szaladtunk akadálypályákon keresztül, hogy eljussunk a román mondatokig, visszaszaladva tollbamondjuk a társunknak, majd a szöveg megértéséről tanúskodva, helyes sorrendbe helyezzük ezeket. Közös karaktert képeztünk, megalkottuk a történetét és képregényekben gondoltuk tovább az életútját. Szavak, kifejezések elsajátításának újszerű módozatát tanultuk meg.  Igaz/hamis, tippelgető játékokon keresztül kerültünk közelebbi viszonyba a román nyelvvel. Amikor a diákok figyelme a délutáni órákra lankadni kezdett, különféle, megértést célzó társasjátékokkal, csapatos tevékenységekkel igyekeztük a figyelmet fenntartani.

Úgy vélem, hogy a tábor elérte mindkét célját – összegezte Egyed Gergely: sikerült a gyerekeket közelebb hozni a román nyelvhez, és a rövid idő nyújtotta keretek között sikeres volt a román nyelvi ismeretek gyarapítása is.

Angol-és kézműves tábor

Az angoltábor fő céljaként azt fogalmaztuk meg – mondta Ilyés Krisztina nyelvtanár, hogy a részt vevő táborozóknak alkalmat nyújtsunk az angol nyelv játékos gyakorlására, a négy nyelvi készség (olvasás és hallás utáni értés, valamint írott és szóbeli kommunikáció) fejlesztésérekikapcsolódásra és ismerkedésre.

A gyerekek a négy készség szigete között körforgásban mozogtak. Az olvasási készséget elősegítő állomásnál az extrém sportok, az állatok, valamint az utazás volt a téma. A gyerekek választhattak szintjüknek megfelelő könyvek, hírek között, majd ezekhez érdekes feladatokat gyártottak csoporttársaiknak. A témák maradtak a hallgatási készség állomásnál is, viszont itt már filmrészleteket, animációkat, híreket nézhettek, hallgathattak meg az adott témában. Az elolvasott, meghallgatott történeteket később képregény formájában, bakancslista felállításában le is írták, valamint szóban is elmondhatták a véleményüket.

Hogy minél inkább elősegítsük a nyelvelsajátítást, a táborozók felcsaphattak Sherlock Holmes segédjének, sztorikockák segítségével próbáltak történeteket szőni, japán színházasdit is játszottak, és a Lehetetlen küldetés feladatait is sikerült angol nyelven megoldani. Az ilyen és hasonló csapatépítő, mozgásos és társas játékok is szintén helyet kaptak a tábori mindennapokban.

Kézműves foglalkozások


A délutáni angol és román társasjátékokat kézműves-foglakozások követték. Hétfőn György Melinda SZÉK-es kolléganő irányításával akrillal követ festettek a gyerekek, ki-ki kézügyessége és a megadott sablonok alapján. Kedden több lehetőség közül választhattak a résztvevők, így volt, aki gumikarkötőket gyártott családja minden tagjának, volt, aki üvegfestékkel poharat díszített magának, vagy éppen festett fali díszt készített. Szerdán Egyed Nóra képzőművész levegőre keményedő gyurmából varázsolt a gyerekekkel kis szobrocskákat.

A tábort a szokásos szerda esti tábortűz zárta, nyárson sült pillecukrot eszegetett a tábor apraja és nagyja, miközben hangosan szállt a nóta és még táncbemutató is volt. Csütörtök délelőttre már csak a visszajelzések és a csoportképek díszítése és aláírása maradt.

A tábori hangulat nem lehetett volna ilyen nagyszerű lelkes önkénteseink (Balázs Dóra, Bíró Kriszta, Egyed Gergely, Ilyés Áron, Ilyés Bence, Székely Ágnes és Tamás Benedek) nélkül, akik minden pillanatban, valamennyi állomásnál érdekes tevékenységekkel lepték meg a táborozókat. Nélkülük a közkedvelt számháború sem lett volna az igazi. Boda Szinthia mentős önkéntes gondoskodott a lehorzsolt térdekről és fájós torkokról.

Scroll to Top

Bejelentkezés

Amenyiben rendekezik fiókkal, kérjük jelentkezzen be!

Érdeklődési űrlap