Torkán akad a román a székelynek?

Miért kudarcos a román nyelv oktatása az iskolában? Miért tanul meg hamarabb angolul, mint románul egy székely iskolás? Velünk született ellenérzés, genetikai hajlam a román nyelv elutasítása vagy csak a megfelelő módszerek, tananyag, hozzáállás hiánya? 

Kinek a kudarca ez?

A szülőké, a gyerekeké, a rendszeré vagy a tanáré? Mit tehetünk, hogy ne így legyen és ne rontsuk a saját esélyeinket a szülőföldünkön román nyelvtudás hiányában?

Ma már számtalan technikai lehetőség segíthetné a román nyelv elsajátítását, ami más nyelveken elérhető: nyelvtanfolyamok, telefonos alkalmazások, YouTube- és TikTok-csatornák, online egyetemi képzések állnak rendelkezésre, de a román nyelv továbbra is az iskola legrettegettebb mumusa sok magyar diák és felnőtt számára. 

A kisebbségeknek szánt román tanterv néhány éve megváltozott, a magyar nyolcadikosok képességvizsga eredményei azonban nem lettek számottevően jobbak. Sőt, talán picit rosszabbak az átlagok, mint korábban. 

Alibi nevű eseménysorozatunk első kiadásán Egyed Gergellyel, a Vitamag nyelvtanfolyamok romántanárával beszélgetünk arról, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy magyarként használható román nyelvtudásunk legyen. 

De ki az az Egyed Gergely?

Román többségű környezetben született és nőtt fel Gyulafehérváron. A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban angol-francia szakon tanult, majd 1997-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végzett. Székelyudvarhelyen 2003 óta él, angol, német, finn és román tolmácsként dolgozott 2021-ig. Ezzel párhuzamosan 2015 óta a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ Vitamag nevű nyelvtanfolyamjain román csoportokat vezet. Az első év nagyon nehéz volt, „fejjel mentem a falnak”, ez késztette arra, hogy behatóbban tanulmányozza a nyelvtanulás működését és a hatékony nyelvelsajátítási módszereket. Noam Chomsky nyelvész-filozófussal vallja, hogy a nyelvtanár nem tanítja, hanem a nyelvelsajátításban, velük született képességeik kibontakoztatásában és a nyelvi struktúrák tartalommal feltöltésében segíti a diákokat.

Legnagyobb – számszerűleg mérhető – sikere, hogy az idei érettségin egy diákja, Feleki Hanna a legjobb román jegyet érte el a megyében, és annyira megkedvelte a román nyelvet, hogy román nyelven tanul tovább egy olyan szakon az egyetemen, mely magyarul is elérhető lenne. 

A nyelvtan legyen jövő idő, feltételes mód

Egyed Gergely elutasítja a nyelvtannak a nyelvtanulásban való szerepét, szerinte a nyelvtan nemhogy könnyítené, csak nehezíti a nyelvelsajátítást. A kisgyerek saját anyanyelvét minden nyelvtani előképzettség nélkül és a nyelvtani fogalmak hányában tanulja meg használni alig néhány év alatt, – érvel – az idegen nyelvek elsajátítása is hasonló elveken működhet a leghatékonyabban a nyelvtanár szerint, és elég lenne akkor a nyelvtanra figyelmet fordítani, amikor már az egyén annyira ismeri a nyelvet, hogy reflektálni is tud rá. 

A nyelvtanárnak a grammatikai szabályok sulykolása helyett olyan feltételeket kell teremtenie, amelyben ez a tudatalatti elsajátítása a nyelvnek megtörténhet.” (Forrás: https://uh.ro/torkan-akad-a-roman-a-szekelynek)

Megosztás:

Legutóbbi bejegyzések

VitaMAG román tábor 2023

Öt nap. Csodálatos környezet. Finom ételek. Újonnan született barátságok. Kellemes szobatársak és nem utolsó sorban felejthetetlen élmények.

VitaMAG angol tábor 2023

Ha varázslóként a tökéletes tábor varázsitalát kellene elkészíteni, akkor olyan összetevőkre lenne szükségünk, mint: jól felépített program, igazságos házirend, barátságos táborvezetők, olyan szobatársak akikkel még villanyoltás után lehet beszélgetni, szabadidő, amikor lehet barátkozni, finom ételek, jó környezet és egy olyan tényező, amit sajnos egyetlen táboroztató csapat sem tud előre megválasztani: a kedvező időjárás.

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kapcsolat